Cassandra, frivillig i Wefood
Frivillighed forandrede Cassandras hverdag: I dag står hun bag kassen i Wefood trods talblindhed
19-årige Cassandra Poulsen er frivillig i Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butik på Nørrebro i København. Det har givet hende selvtillid, og i dag står hun bag kassen, selvom hun er talblind.
”Jeg elsker at være her”
Sådan lyder det fra 19-årige Cassandra Poulsen.
Til daglig går hun på særligt tilrettelagt uddannelse for unge med særlige behov på Hans Knudsen Instituttet (HKI). Her er frivillighed blevet en del af skoleskemaet, og det betyder, at hun hver fredag møder ind i Wefood på Nørrebro sammen med 5-6 unge fra HKI for at hjælpe med at passe butikken.
Det sker som en del af projektet ”Frivillig i Fællesskab”, der har til formål at skabe muligheder for at unge på STU bliver frivillige i lokale foreningsfællesskaber. I Københavns Kommune er det Frivilligcenter Vesterbro/ Kgs. Enghave/ Valby, der driver projektet og sikrer forbindelsen mellem STU’erne og de lokale foreninger.
Wefood-butikken drives af Folkekirkens Nødhjælp, som sælger overskudsvarer og donerer overskuddet til deres nødhjælpsarbejde verden over. Det frivillige arbejde i Wefood har gjort så stort indtryk på Cassandra, at hun nu også bruger sin fritid på det. Når Cassandra går hjem efter at have været frivillig i skoletiden, vender hun tilbage nogle timer senere for at fortsætte indsatsen.
”Jeg bliver glad af at hjælpe andre, og jeg bliver glad, når jeg er her”, siger hun.
”Det har givet mig selvtillid”
Udover den gode følelse, der følger med at hjælpe andre og være en del af et fællesskab, har det frivillige engagement også styrket Cassandras faglige evner. Da hun startede som i Wefood for et år siden, var det især dansk, matematik og engelsk, der var udfordrende. Det er områder, som hun i dag er blevet meget stærkere og selvsikker i. Som frivillig har hun nemlig fået erfaring med at tælle pengene i kassen, læse mærkaterne på varerne og betjene kunder – også dem, der taler engelsk.
”Efter jeg startede her, har jeg lært at snakke med kunderne og stå bag kassen, og det kan jeg rigtig godt lide. Det har givet mig selvtillid”, siger Cassandra Poulsen.
Oplevelsen af at vokse i et fællesskab som frivillig er hun ikke alene om. Undersøgelsen ”Deltagelse i frivilligt arbejde for mennesker med handicap” fra 2023 udarbejdet af ”Videnscenter om handicap” viser, at unge frivillige med et handicap oplever større selvtillid og selvværd og styrket selvstændighed.
Rollerne byttet om
En af dem, der har fulgt Cassandra’s udvikling tæt, er 76-årige Åse Nygaard, der har været frivillig i Wefood Nørrebro i to år. Selv om det er hende, der har lært Cassandra, hvordan kasseapparatet fungerer, hvordan man betjener kunder, og hvor varerne skal stå, er rollerne i dag byttet om. Nu er det nemlig Cassandra, der hjælper Åse.
”I begyndelsen sagde hun kun få ord og smilede sjældent, men det ændrede sig hurtigt. Det er ikke tit, hun spørger om hjælp længere, og det er faktisk hende som irettesætter mig, når jeg en gang imellem bliver i tvivl om noget. Hun kan det hele”, siger Åse Nygaard.
Der er ikke i tvivl om, at Cassandra vil fortsætte som frivillig i fritiden i Wefood, når hun stopper på STU København, men hun overvejer også på sigt at engagere sig i flere foreninger. For nu vil hun bare nyde tiden i Wefood sammen med de andre.
”Det her er et godt sted at være”, siger Cassandra.
Hvis du vil vide mere om projektet, er du velkommen til at ringe til projektleder Line Ellen Krabek fra Frivilligcenter Vesterbro/ Kgs. Enghave/ Valby på 21 65 31 13 & Line@frivilligcentervsv.dk.
Fakta om Frivillig i Fællesskab
● Frivilligcenter Vesterbro/Kgs. Enghave/Valby og Sammenslutning af Unge med Handicap (SUMH) vil med projektet ’Frivillig I Fællesskab’ udvikle og udbrede en indsats, hvor 10 frivilligcentre rundt om i landet bliver klædt på, så de kan bygge bro mellem STU’er og det frivillige foreningsliv, så flere unge med handicap finder vej ind i frivilligt arbejde. ● Projektet er muliggjort med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond ● Hans Knudsen Instituttet tilbyder unge med særlige behov en særligt tilrettelagt uddannelse (stu) og giver dem muligheden for at udvikle deres sociale, personlige og faglige kompetencer i trygge rammer. ● Wefood er en dagligvarebutik, som videresælger overskudsvarer og hvor overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde ude i verden. Bla. udviklings- og nødhjælp. www.wefood.dk |